Search the databaseSearch this site


Birgitte Kaas (mur) 

Birgitte Kaas (mur)[1]


StartsideStartside    SøkSøk    Skriv utSkriv ut    Legg til bokmerkeLegg til bokmerke

Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Fødsel  ca 1636  Skibstedgaard, Ydby Sogn, Refs herred Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
  Kjønn  Kvinne 
  Død  13 Nov 1709  Humlum Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  • Kilde: Ulmarweb.dk
  Begravelse  Humlum kirke Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  • Finner henne ikke i årene 1708-1710 i denne ødelagte kirkeboken.
  Person ID  I1300  Kaas | Kaas
  Sist endret  20 Sep 2012 

  Far  Christen Kaas (mur),   f. ca 1590, Skovgaard, Tapdrup sogn, Nørlyng herred, Viborg amt Finn alle personer med hendelser på dette stedet,   d. e. 1669 
  Mor  Anne Galt,   f. ca 1590,   d. 1647 
  Gift  ca 1635 
  Famile ID  F187  Gruppe-skjema

 • Notater 
  • DAA 1917: "Boede endnu 1705 hos sin Søn paa Strandbjerggaard (73); g. 1637 m. Iver Krabbe (af Damsgaard), levede 1661."
   Oppgitt kilde: O. Nielsen, Historisk-topografiske Efterretninger om Skodborg og Vandfuld Herreder, s. 164. [1]

 • Kilder 
  1. [S05] Danmarks Adels Aarbog 1917 - slekten Kaas (mur) .

Hvilken Birgitte var gift med Iffver Krabbe?

De gamle genealoger kunne ikke riktig bestemme seg for hvilken Birgitte Kaas som var gift med Iffver Krabbe. I en pålitelig kilde sto  Krabbes hustru som datter av Iffver Kaas, i en annen som datter av Christen Kaas - uten begrunnelse noen av stedene.

Spørsmålet ble trolig første gang drøftet i Personalhistorisk Tidsskrift 1-3, 1882 av arkivar Anders Thiset, Danmarks fremste genealog dengang, i forbindelse med genealogien til Krabbe-slekten.

Det var hovedsaklig tre dokumenterte opplysninger man da bygget resonnementene på:

1. Iffver Krabbes datter Marens begravelse var funnet. Hun ble gravlagt i Hvidbjerg kirke, Morsø Sønder sogn, 29 des 1663. I protokollen oppgis deg også at hun døde ni år gammel på Glomstrup gods (Mors). På Glomstrup bodde i 1663 to søstre av Iffver Kaas’ hustru Sophia Krag. Siden Maren åpenbart måtte ha bodd på Glomstrup ettersom hun ble gravlagt i kirken der, var dette en indikasjon på at moren Birgitte Kaas måtte være datter av Iffver Kaas og Sophia Krag (som da var døde).

2. To av barna til Iffver Krabbe – ikke de første - var døpt Christen og Anne. Disse navnene tydet på en oppkalling etter Christen Kaas og Anne Galt som var mor til den andre Birgitte. (Anne Galt var død, Christen Kaas levde og var da gift med Mette Dyre.)

3. Birgitte Kaas skulle i følge en kilde ha bodd på Strandbjerggaard hos sin og Iffver Krabbes sønn  i 1705.

Thiset tok imidlertid ikke noe standpunkt til hvilken Birgitte som var Iffver Krabbes hustru.

Siden har så oppfatningen vekslet om hvilken Birgitte det måtte være. I slektstavlen for Kaas i Personalhistorisk Tidsskrift 1-5, 1884 var det Iffver Kaas' datter Birgitte, som sto oppført som Iffver Krabbes hustru. Noen kildehenvisning eller begrunnelse for dette ble ikke servert. Christen Kaas' datter Birgitte Kaas er der oppført uten vitale data eller ektefelle. 

I DAA 1917, derimot, står i stedet Iffver Kaas' datter Birgitte oppført som gift med Hartvig Brun af Vindumgaard, mens Christen Kaas' datter Birgitte nå står som hustruen til Iffver Krabbe. Endringene fremkommer heller ikke her med noen kildehenvisning eller begrunnelse. (En Hartvig Brun til Vindumgaard, død 1629, står for øvrig også gift med Johanne Kaas, søster av Iffver Kaas – uvisst om det menes den samme Brun. Den andre Hartvig Brun er det siden ikke funnet noen dokumentasjon på.)

Når opplysninger ikke er dokumentert, heller ikke kildebelagt, er det selvsagt grunn til å stille spørsmålstegn ved påliteligheten, (selv om dette er PhT og DAA), og enda mer spørsmålstegn må man sette når opplysningene endres fra den ene fremstillingen til den andre uten kommentarer.
 

En oppklarende dåp

Da undertegnede fant dåpsregistreringen til Iffver Krabbes datter Birte i kirkeboken for Lemvig, registrert 23 okt 1661, var det en liten 's' i teksten som satte spørsmålet om Birgittes opphav i et helt nyt lys: Om dåpen står det: "Velb. Iffuer Krabbe Jacobssøns Daatter opnafnet efter sin s. Moder Velb. fru Birte Kaas:” Den lille enslige “s” står for “salige”. Moren, Birte (Birgitte) var altså død før dåpen! (Dette var sannsynligvis som følge av fødselen.) Ytterligere leting i kirkeboken resulterte i at Birgitte Kaas’ død ble funnet - 28 okt 1661. Denne står på latin, og er vond å tyde Her fremkommer det latinske ordet for barselseng. Det ble etter hvert klart at det ikke handlet om en begravelse, men en likferd.til Hundborg Navnet Hundborg betydde etter all sannsynlighet at hun var Iffver Kaas' datter. (Iffver Kaas kunne i teorien ha ordnet begravelse for sin bror Christens barn I Hundborg, i en av de to kirkene han sto som eier av.)

Et faktum ble imidlertid oversett av de "gamle genealoger": En gjennomgang av Christen Kaas' pantebrev vedr. Skibstedgaard, avdekket at han Mikkelsdag i 1669 utstedte et pantebrev som barna måtte medunderskrive på. Blant barna som underskrev, finner man Birgitte Kaas. Det var dermed utelukket at likferden i 1661 gjaldt henne. Det var altså Iffver Kaas' datter Birgitte som døde i okt. 1661 - og som registreres som Iffver Krabbes hustru.

Spørsmålet blir så om Iffver Krabbe kunne hatt en hustru til. Flere av barna var i kildene registrert med et fødselsår etter 1661. Om dette kun var anslåtte fødselsår, var uvisst. Ved siden av Maren og Birte Krabbe, var sønnen Jakob registrert med en fødsel før Birgitte Kaas' død.

 

Flere brikker faller på plass

Datteren Sophie sto tidligere som født 1666. Dette var jo helt urimelig ettersom hun, som hustru til Claus Linderoth, fødte sin datter Dorthe i 1679. Sophie Krabbe måtte sannsynligvis være født før 1661. Og det synes jo meget selvfølgelig ettersom hun da kan være oppkalt etter sin mormor Sophia Krag.

For datteren Anne var fødselsåret tidligere uvisst. Hennes begravelsesprotokoll er nå også funnet. Denne gir faktisk en kortfattet beretning om Annes liv og oppgir eksplisitt hennes fødsel til 1660 på Højriis (Mors). Desstuen opplyses det at hun døde 28 apr 1694, 33 år, 7 måneder og 14 dager gammel - som stemmer med det oppgitte fødselsåret. Hennes mor oppgis å være "Birte Kaas", og denne omtales som  "Sl", dvs. salig, altså død.

Dermed gjenstår ett barn av Iffver Krabbe - sønnen Christen, som sto med fødelsåret 1670, uten kilde. Uten datoangivelse er vel også dette et anslått fødselsår. Det er sannsynlig at Christen Krabbe ble oppkalt etter Christen Kaas, men når Anne Krabbe var født av Iffver Kaas datter, og altså ikke var oppkalt etter sin mormor, kan ikke lenger slutte at Christen måtte være oppkalt etter sin morfar, og at morfaren måtte være Christen Kaas.

For øvrig står det i Lemvigs kirkebok i beretningen om hennes død og likferd at hun var i sin sjette fødsel.
 

Hvem bodde hos Jakob Krabbe?

Dermed gjenstår opplysningen om at  Birgitte Kaas levde i 1705. I Danmarks Adels Aarbog 1917 står det under Christen Kaas' barn nr 5: "Birgitte, boede endnu hos sin søn på Strandbjerggaard i 1705 (73) g. 1637 m. Iver Krabbe (av Damsgaard) ...". Sønnen det siktes til var Jakob Krabbe. Tallet (73) henviser til kilden "O. Nielsen, Skodborg-Vandfuld H. 164", men kilden er altså ikke sitert, så man vet altså ikke om kilden oppgav opplysningen slik, og at morens navn ble oppgitt som Birgitte Kaas. Uansett må dette ha vært en unøyaktighet, om man skal feste lit til at Jakob Krabbes (anslåtte?) fødselsår var 1656, og at han var født på Højriis. (Hvis han skulle være født etter 1661, kan han neppe ha vært født på Højriis.) Da skulle Jakobs mor være den Birgitte Kaas som døde i 1661, og den på Strandbjerggaard i 1705 kunne da ikke ha vært hans ekte mor, men "til nød" hans stemor.

Om det er korrekt at en "Birgitte Kaas boede hos sin "søn" på Strandbjerggaard i 1705", må Iffver Krabbe i så fall ha vært gift med enda en Birgitte Kaas . Denne Birgitte kan utifra slektstavlen ikke være andre enn Christen Kaas' datter. Muligheten for at dette var tilfelle, er riktignok fortsatt til stede. Men utifra alle de opplysningsfeil i kildene som hittil er påvist, og det underlige sammentreff det måtte være at Iffver Krabbe skulle ha vært gift med to av navnet Birgitte Kaas, er sannsynligheten for dette nå svært liten.