Search the databaseSearch this site


Sophie Kaas (sparre) 

Sophie Kaas (sparre)[1]


StartsideStartside    SøkSøk    Skriv utSkriv ut    Legg til bokmerkeLegg til bokmerke

Personlig informasjon    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Fødsel  e. 1507  [2
  Kjønn  Kvinne 
  Død  e 07 Aug 1564  [2
  Person ID  I2982  Kaas
  Sist endret  05 Jan 2011 

  Far  Niels Nielsen Kaas (sparre),   f. ca 1445,   d. Mellom 21 Jan 1511 og 04 Sep 1515 
  Mor  Anna Flemming,   f. ca 1430 
  Famile ID  F159  Gruppe-skjema

  Familie 1  Tyge Lunge (Dyre),   d. 1546  [1
  Sist endret  02 Jan 2011 
  Famile ID  F1405  Gruppe-skjema

  Familie 2  Laurids (Lars) Baden  [1
  Sist endret  02 Jan 2011 
  Famile ID  F1406  Gruppe-skjema

 • Notater 
  • "På Kongens Retterting i Odense 4/9 1554 havde LAS ANDERSEN BADEN, "Vor mand og tjener" stævnet Hr. HANS SKOVGAARD, ridder, og JØRGEN SKOVGAARD til Skovgaard, "Vor mand og tjener" og tiltalt dem for noget gods, som hans hustru, SOPHIE NIELSDATTER KAAS (Sparre-Kaas) havde solgt sin farbror og de sagsøgtes bror Mester ANDERS JEPSEN SKOVGAARD (død 1554), "da hun var (umyndig) Jomfrue og han var hendes værge, som han mente var imod loven."
   LAS BADEN mente, at ANDERS SKOVGAARDs arvinger burde at stande til rette bl. a. for "en halff sielandz lesth korn, som CHRISTEN SOMER skødte och gaff hans høstrue paa Viiborig landsting, som mester ANDERS SKOFFGAARDT och y saa maade fick fra hende."
   Dertil svarede JØRGEN SKOVGAARD på sine egne og sin broder HANS SKOVGAARDs vegne -- og først fremlagde i retten SOPHIE KAASDATTERs eget skøde brev af 1546, lydende at hun med sine næste frænders råd for hendes trangs skyld til hendes gæld at betale med havde solgt, skødet og afhændet til Mester SKOVGAARD og hans arvinger en hendes gård, liggende på Tyreholmen m. m.
   Item et andet skødebrev af datum 1547, lydendes, at forne Fru SOPHIE og med sine frænders råd havde solgt og skødet Mester ANDERS SKOVGAARD efterskrevne hendes gaarde og gods, først i Sjælland i Flakkebjerg Herred i Flakkebjerg by en gård, PER DUE iboer,.. en gård i Løve Herred i Mellerup .. og berette, at forne gårde i Sjælland er de gårde, som CHRISTEN SOMER gav Fru SOPHIE, og mente JØRGEN SKOVGAARD, at når de var blevet hendes måtte hun såvel sælge dem, som andet sit gods.
   Dernæst en Fru SOPHIEs egen håndskrift, hvori hun bl.a. erklærer: "Jeg, SOPHIE KAASDATTER, gør alle vitterligt med dette mit åbne brev, at min kære farbror, Mester ANDERS SKOVGAARD aldrig købte noget af mit gods, den stund han havde det i befaling og forsvar, thi jeg var ikke da trængt der til at sælge mit gods, den tid min salige MODER levede med mig og ikke heller den stund min salige HUSBONDE levede med mig, men siden han var død og afgangen, da nødtes jeg til at rømme alt mit gods til at betale den store gæld med, jeg var i" Givet i Viborg 1549 fredagen næst for Midfaste Søndag.
   (Efter "Danske Domme 1375-1662, De private domssamlinger" II s. 9-14, nr. 201).
  • Hun gikk fra arv og gjeld etter Tyge Lunge. [2]

 • Kilder 
  1. [S205] Personalhistorisk tidsskrift (dansk).
   Rekke 1 - bind 5.

  2. [S1] Danmarks Adels Aarbog, (Danmarks Adels forening).
   1899